Mit mond a Biblia a kölcsönkérésről?

Mostanában hallottam egy történetet egy barátomtól, mely szerint a (keresztény) kölcsönkérő azzal utasította vissza a tartozása megadását, hogy "neked úgysem okoz akkora kiesést ez az összeg, mint nekem". Sajnos a hívők között is nagyon elterjedt a kölcsönkéréshez való nem egyenes viszonyulás, de mit mond erről a Biblia? Az eredeti cikk ittjelent meg.

„És ha azoknak adtok kölcsönt, akiktől remélitek, hogy visszakapjátok, mi a jutalmatok? Bűnösök is adnak kölcsönt bűnösöknek, hogy visszakapják azt, ami jár nekik. Ti azonban szeressétek ellenségeiteket, tegyetek jót, és adjatok kölcsön, semmit sem várva érte: nagy lesz akkor a jutalmatok, és a Magasságos fiai lesztek, mert ő jóságos a hálátlanok és gonoszok iránt.” (Lukács 6:34-35)

Van egy elég egyértelmű különbség aközött, ahogy a világ viszonyul a kölcsönkéréshez valamint a kölcsönadáshoz és aközött, ahogy a Biblia erről a témáról beszél. Isten számunkra, hívők számára, jóval magasabbra teszi a lécet függetlenül attól, hogy a kölcsönt kérő vagy a kölcsönt adó szerepében vagyunk.

A kölcsön nyújtás, kamatszedés és a kölcsön felvétele évezredek óta szorosan hozzátartozik az emberiség történelméhez, így nem vagyunk híján az instrukcióknak, hasznos tippeknek valamint a témában elhangzott tanításoknak. Az olyanok számára, akik nem ismerik a Biblia erre vonatkozó tanítását könnyen olyan helyzetben találhatják magukat, amely sem Istenre, sem emberre nincs tekintettel. Nézzük meg kicsit közelebbről ezt a „kölcsön kérdést”, hogy aztán megfontoltan tudjunk dönteni, ha szükség lesz rá.

Az adósság bűn? Mi a dolgom, ha kölcsönt veszek fel?

A Biblia sehol sem állítja az adósságról, hogy bűn lenne, viszont egyértelműen úgy hivatkozik rá, mint„szolgaság”. Az írás sehol sem bátorít bennünket a kölcsönkérésre. Amikor Mózes Izrael népéhez beszélt a kölcsönkérésről, akkor egy egész listát adott az engedetlenségük következményeiről. Mégis, milyen feltételeknek kellene megfelelnünk, amikor pénzt kérünk kölcsön?

Fizess vissza minden forintot!

A Biblia világosan fogalmaz, amikor eldöntjük, hogy eladósodunk, legyünk készek vissza is fizetni, amit kölcsönkértünk! A 37. zsoltárban a következőt olvassuk: „Kölcsönt kér a bűnös, és nem adja vissza,”  Vagy mit mond a prédikátor„Jobb, ha nem teszel fogadalmat, mint ha fogadalmat teszel, és nem teljesíted.” Mivel több alkalommal olvashatunk olyan szigorú utasítást az igében, hogy a kölcsönadó gyakoroljon kegyelmet azokkal szemben, akik nem tudják visszafizetni az adósságukat, hajlamosak vagyunk ehhez, mint egy lehetőséghez viszonyulni, mely felment az adós azon kötelezettsége alól, hogy visszafizesse a kölcsönkért pénzt. Az igazság viszont az, hogy a kölcsönt nyújtó kötelessége nem szabadít fel bennünket, adósokat a saját kötelezettségeink alól!

Ne vegyél fel kölcsönt csak azért, hogy megvalósítsd az álmaidat!

Sokan közülünk úgy viszonyulnak a hitelfelvételhez, mint a vágyaink megvalósításának egy lehetséges eszközéhez. Ez egész egyszerűen butaság. Ha egyszerűen képtelenek vagyunk nemet mondani egy„dologra”, elkezdjük bebeszélni magunknak, hogy nekünk szükségünk van arra a „valamire” és rövid időn belül nagyon komoly anyagi stresszhelyzetben találjuk magunkat és a családunkat. Mindig, mielőtt kölcsönkérnél, ülj le és gondold végig, hogy az adott összeget ki tudod-e gazdálkodni a havi bevételeidből. Ha a válasz nem, imádkozz és bízz Isten gondviselésében. Adj egy esélyt Neki, hogy helyetted cselekedjen, ahelyett, hogy azonnal egy emberi megoldáshoz nyúlj.

Milyen kötelezettségek terhelnek, ha én adok kölcsön?

Mind az ó- és újszövetség beszél a kölcsönadásról, és az a hitelezéssel kapcsolatos visszaélési gyakorlatról. Hívőként figyelmeztetve vagyunk arra, hogy legyünk tekintettel a szükségben lévőkre, adjunk kölcsön a szegényeknek anélkül, hogy valamit is várnánk vissza. A Lukács evangéliuma 6:34-ben ez áll: „És ha azoknak adtok kölcsönt, akiktől remélitek, hogy visszakapjátok, mi a jutalmatok? Bűnösök is adnak kölcsönt bűnösöknek, hogy visszakapják azt, ami jár nekik.”
Amikor kölcsönadunk, a motivációnk legyen tiszta. Amikor a kölcsönkérő nem tud fizetni, minden neheztelés nélkül fel kell szabadítanunk őket ez adósság a súlyos terhe alól. Igen, ez nem egy könnyű dolog, de Isten útjai mások, mint a világéi általában.

A kamatszedés rossz dolog?

Mózes második könyvében ez áll: „Ha pénzt adsz kölcsön egy szegény embernek, aki népemből való, és melletted él, ne bánj vele úgy, mint egy uzsorás: ne vessetek ki rá kamatot!”
Számos példát találunk a kamat nélküli kölcsönadásra, főleg olyan esetekben, amikor egy hívő testvérnek adunk kölcsön, de mi a helyzet a kívülállókkal? „Ti azonban szeressétek ellenségeiteket, tegyetek jót, és adjatok kölcsön, semmit sem várva érte: nagy lesz akkor a jutalmatok, és a Magasságos fiai lesztek, mert ő jóságos a hálátlanok és gonoszok iránt.” (Lukács 6:35)

Függetlenül attól, hogy kölcsönadsz, vagy kölcsönkérsz, légy nagyon körültekintő és ne a szerint cselekedj, ahogy az a napjainkban általánosan elfogadott. Hanem vedd észre, kapzsiság rejtőzik mind a hülyeségekre való hitelfelvétel, valamint az uzsorakamat mögött is.

Mindig többet, jobbat, nagyobbat akarunk … ugyanakkor minél több hozamot akarunk a pénzünk után is.

 Az eredeti cikk itt olvasható: http://keresztenycsalad.blog.hu/2016/08/12/a_kolcsonkeresrol